تاثیر تیمار کلسیم بر عمر پس از برداشت میوه گوجه فرنگی رقم دافنیس |
![]() |
در دنیای امروز، مدیریت پس از برداشت محصولات کشاورزی به موضوعی مهم تبدیل شده است.از یک طرف افزایش جمعیت و تغییر الگوی مصرف و از طرف دیگر منابع محدود، موجب شده است که هزینه های موادغذایی، بخش عمدهای از بودجه خانوار و نیز بخش عظیمی از هزینه های کلان کشور را به خود اختصاص دهد. بنابراین همه کشورها در طول مراحل پس از برداشت محصولات کشاورزی ،سرمایه گذاری لازم را انجام می دهند تا به طور چشمگیری ضایعات حاصل را کاهش دهند ]1.[
میوه ها و سبزیها بخش مهمی از رژیم غذایی انسانها را تشکیل میدهند. این محصولات منبع عمده انواع ویتامینث هستند و سهم قابلتوجهی در تامین کاروتن، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، اسیدفولیک و ویتامینهای دیگر گروه ب دارند. همچنین میوه و سبزیهای تازه دارای مقادیر قابلتوجهی از موادمعدنی مانند کلسیم و آهن هستند که نقش مهمی در نیاز غذایی و سلامت جامعه ایفا می کند [12، 22]. یکی از مشکلات تجاری میوه وسبزیها عمر کوتاه پس از برداشت آنها است. میوه ها و سبزیها موجودات زندهای هستند که پس از برداشت نیز به تنفس خود ادامه داده که این امر می تواند موجب فساد محصولات شده و ضایعات پس از برداشت آنها را افزایش دهد [85]. دلایل اصلی فساد میوه ها، چروکیدگی به دلیل از دستدهی آب و تجزیه موادغذایی میباشد [93].
گوجه فرنگی یکی از بیشترین سبزیجاتی است که به صورت تازه در جهان امروز مصرف میگردد [11،111]. گوجه فرنگی با دارا بودن مقدار قابل توجهی از قندها، ویتامینها، موادمعدنی، لیکوپن و دیگر کارتنوئیدها، سهم قابلتوجهی از تغذیه انسان را به خود اختصاص داده است [59، 63، 105،113]، که به صورت گستردهای در سراسر جهان مصرف می شودو دارای مزایای زیادی برای سلامتی انسان میباشد [59، 75 [. میوه گوجه فرنگی به علت بافت نرم و آبکی، در زمان بعد از برداشت از فسادپذیری بالایی برخوردار میباشد، به خصوص در شرایطی که میوه نرم است، فاصله محل تولید تا مصرف زیاد است وشرایط حمل ونقل و نگهداری مناسب نیست، درصد ضایعات میوه خیلی بالا میرود [8]. گوجه فرنگی طولعمر بسیار کوتاهی دارد، که معمولا حدود 2 تا 3 هفته به طول میانجامد. هر اندازه سفتی بافت میوه زیاد باشد، میوه از نگهداری بهتر و کاهش ضایعات کمتری برخوردار خواهد بود. اگر تحت شرایط خاصی بتوان از نرم شدن سریع میوه جلوگیری نمود و کیفیت میوه را حتی برای مدت کوتاهی حفظ کرد، در آن صورت میتوان از درصد بالای ضایعات این محصول جلوگیری به عمل آورد. این موضوع مخصوصا در مواقعی از فصل، که تولید و عرضه بیش از تقاضا میباشد از اهمیت زیادتری برخوردار است [8، 61].
کلسیم که یکی از عناصر غذایی ماکرو و ضروری برای گیاهان محسوب میگردد، نقش اساسی را در پایداری غشا و تثبیت دیواره سلولی در گیاه ایفا می کند [73]. شاید مهمترین کمبود شناخته شده کلسیم در گیاهان پوسیدگی گلگاه باشد [101].
2-1- تاریخچه گوجه فرنگی
گوجه فرنگی، با نام علمی Lycopersicon esculentum یکی از مهمترین سبزی های تیره بادمجانیان[1] میباشد که ازدشتهای ساحلی غرب آمریکای جنوبی منشأ گرفته و اهلی کردن آن در مکزیک انجام گرفته است. گوجه فرنگی برای اولین بار در اواسط قرن شانزدهم وارد اروپا شد. سالهای زیادی این گیاه به صورت زینتی در اروپا کشت میشد و تا حدود سال 1820 میلادی در اروپا تنها برای گیاهشناسان و داروسازان جالب توجه بود ]3 ، 10، 18[. این گیاه در مکزیک توماتل[2] نام داشت که بعدا در اسپانی
خرید اینترنتی فایل متن کامل :
ا و پرتقال آن را توماته[3] نامیدند. گوجه فرنگی نخستین بار در اواسط قرن 18 به صورت سبزی کشت شد اما به علت متعلق بودن این گیاه به تیره تاج ریزی و سمی دانستن میوه هایش، روند رونق کشت و پذیرش آن در بازار به کندی صورت گرفت. امروزه گوجه فرنگی از پرطرفدارترین سبزیهای میوهای می باشد ]16[. گوجه فرنگی یکی از محصولات ارزشمند سبزی و صیفی در خاورمیانه به شمار میآیدکه به صورت خام و یا فرآوری شده مصرف میگردد و در بین سبزیها، پس از سیب زمینی از نظر اقتصادی در مقام دوم جهان قرار دارد ]25[.
3-1- گیاهشناسی گوجه فرنگی
گوجه فرنگی گیاهی است علفی و یکساله با برگهای مرکب و متناوب، ، دارای 7 تا 9 عدد برگچه نامساوی، برگها و ساقه پوشیده از کرکهای ریز هستند. کرکها در واریته های مختلف متفاوت بوده و غدد ترشحی آن از سلولهای منفرد و یا چند سلولی وجود دارد ]3[. گلهای زرد رنگ گوجه فرنگی روی گلآذینهای خوشهای مرکب در فاصله بین دو گره ساقه ظاهر میشوند. هر گل دارای 5 کاسبرگ است که ابتدا کوتاهتر از گلبرگها ولی در موقع رسیدن میوه بلندتر میشوند. تعداد گلبرگها 5 عدد که به هم پیوستهاند و تعداد پرچمها نیز 5 عدد که بساک آنها بزرگ و میله آنها کوتاه است و تخمدان معمولا دارای 4 تا 8 برچه میباشد. بذور گوجه فرنگی کوچک، سبک، پهن و به رنگ زرد مایل به قهوهای میباشند و سطح بذور آن از کرکهای ریزی پوشیده شده است. در هر گرم بذر حدود 300 دانه بذر یافت می شود، در بهترین شرایط قوه نامیه خود را 4 تا 5 سال می تواند حفظ نماید و یک هفته پس از کشت معمولا بذرها سبز میشوند ]25[.
دو فرم اصلی گوجه فرنگی که امروزه پرورش مییابند شامل:
1) گوجه فرنگیهای با رشد محدود یا گوجه فرنگیهای بوتهای[1] که عمدتا به منظور فرآوری و در تولید مزرعه ای کشت میشوند. این گیاهان دارای یک دوره محدود گلدهی بوده که در پی آن رشد میوه در یک دوره زمانی خاص صورت میگیرد.
2) گوجه فرنگیهای با رشد نامحدود یا پیچان[2] که عمدتا برای تولید میوه تازه در گلخانه ها به کار میروند. این گیاهان به صورت مداوم در طول زندگی خود گل آذین تولید می کنند]16،30[.
-1 Determinante ( Bushy )
-2Indeterminant ( Vine )
-1 Solanaceae
-2Tomatel
-3Tomato
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-05-08] [ 12:50:00 ب.ظ ]
|