بررسی تنوع ژنتیکی جدایه های Fusarium oxysporum f. sp. ciceri عامل بیماری پژمردگی نخود در استان ایلام |
نخود زراعی (Cicer arietinum L.) گیاهی خودگشن، دیپلوئید (2n=2x=16)، یکساله با ژنوم کوچک738mbp) ~) میباشد [27]. نخود مهمترین گیاه از خانواده حبوبات در حوزه مدیترانه، شبه قاره هند ، غرب آسیا و شمال آفریقا است [57]. اصلیترین كشورهای تولیدكننده نخود در جهان به ترتیب هند، پاكستان، تركیه، ایران و استرالیا هستند [48].
نخود، منبع بسیار مناسبی برای روی، آهن و پروتئین است. همچنین به لحاظ میزان فیبرهای رژیمی، بسیار غنی بوده و میزان چربی اندكی دارد که از نوع اسیدهای چرب غیراشباع میباشد، انواع نخود به طور متوسط دارای 19 درصد پروتئین، 13 درصد چربی و 68 درصد كربوهیدرات میباشند، همچنین به لحاظ تأمین میزان كلسیم مورد نیاز نیز حائز اهمیت است [96]. سطح زیر كشت نخود در ایران 640 هزار هكتار و تولید سالیانة آن در حدود 400 هزار تن است [85، 59، 29]. طبق آمارهای انتشار یافته از سوی سازمان خوار و بار جهانی میزان تولید جهانی این محصول در سال 2010 میلادی 10 میلیون تن بوده که سهم ایران از آن حدود 233686 تن بوده است [45].
قارچ Fusarium oxysporum یک پاتوژن خاکزاد با دامنه میزبانی وسیع بوده كه باعث پژمردگی آوندی در گیاهان مختلف می شود [26]. بیماری پژمردگی فوزاریومی نخود با عاملF. oxysporum f. sp. ciceri مهمترین بیماری خاكزاد این گیاه در جهان خصوصًا در شبه قاره هند، حوزه مدیترانه و كالیفرنیا بشمار میرود، كاهش عملكرد سالیانه نخود در اثر این بیماری از ١٠ تا ١٥ درصد متغیر است ولی بیماری می تواند در شرایط خاص كل محصول را از بین ببرد [68]. این بیماری در ایران نیز از اغلب مناطق نخودكاری گزارش شده و میزان خسارت آن در برخی نقاط کشور تا ٢٢ درصد هم برآورد شده است [18]. بیماری زردی و پژمردگی نخود یكی از مهمترین بیماریهای نخود در استان ایلام میباشد که در این استان همه ساله در تمام مناطق نخودکاری باعث خسارت فراوانی می شود، بطوریکه در برخی از مزارع به 50 %تا 70 % هم میرسد [21]. از آنجاییکه نخود ارزش غذایی بسیار بالایی دارد و یكی از ارزانترین منابع تامین پروتئین گیاهی (بین 12 تا 31 درصد پروتئین) میباشد و بیماری پژمردگی یکی از تهدیدهای جدی برای این محصول محسوب می شود، از طرفی مبارزه با این بیماری همانند سایر بیماریهای خاكزاد مشكل است و کنترل این بیماری با بهره گرفتن از مواد شیمیایی مقرون به صرفه نخواهد بود، بنابراین طبق بررسی بیماریشناسان گیاهی بهترین روش کنترلی این بیماری استفاده از بذر سالم و ارقام مقاوم میباشد. یکی از راه های رسیدن به ارقام مقاوم پایدار، شناخت قارچ عامل بیماری و بررسی تنوع ژنتیکی آن در مناطق کشت محصول مورد نظر است تا معرفی ارقام مقاوم با اطمینان بالایی صورت گیرد،
خرید اینترنتی فایل متن کامل :
تغییرات ژنتیکی در قارچهای بیمارگر از جنبه تهیه ارقام مقاوم حائز اهمیت است، ردیابی این تغییرات با روشهای سنتی مستلزم صرف هزینه زیاد و از دست رفتن زمان خواهد بود. استفاده از روشهای مولکولی در تعیین تنوع ژنتیکی بین جمیت بیمارگر موجب کسب اطلاعات مربوط به وقوع نوترکیبی ژنتیکی آنها می شود [66]. یکی از روشهای مولکولی که برای تعیین تنوع ژنتیکی جمعیتهای بیمارگر به کار میرود نشانگرهای ریزماهواره هستند، نشانگرهای ریزماهواره ابزار قوی به منظور طبقه بندی و مطالعه ژنتیک جمعیتها را فراهم می کنند [42، 35]. این نشانگرها جایگاههای ترکیبشده از توالیهای ساده تکراری هستند که به صورت تصادفی در سراسر ژنوم قارچها و دیگر یوکاریوتها پخش شده است [97، 86، 64]. این توالیها عموما از چندشکلی بالایی برخوردارند [47].
این بیماری در استان ایلام خسارت زیادی وارد می کند، و یکی از بیماریهای بسیار مهم نخود در این استان به حساب میآید. یکی از روشهای کنترلی این بیماری، مبارزه شیمیایی میباشد اما از آنجاییکه مبارزه شیمیایی روشی بسیار خطرناک برای محیط زیست و انسان تلقی می شود، بهترین روش کنترل این بیماری استفاده از بذر سالم و ارقام مقاوم میباشد. به همین دلیل بررسی تنوع ژنتیکی جدایههای عامل بیماری با بهره گرفتن از نشانگرهای ژنتیکی این بیماری در این استان انجام میگیرد. هدف این پژوهش آن است که با تجزیه و تحلیل تنوع ژنتیکی، برنامهای یکپارچه برای مقاومت در برابر این بیماری اعمال شود.
هدف از تحقیق حاضر عبات از :
جداسازی و شناسایی قارچ عامل بیماری زردی و پژمردگی نخود و بررسی تنوع ژنتیکی قارچ عامل بیماری
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-05-08] [ 10:34:00 ق.ظ ]
|