1-1-برزی کاکتوس     2

1-2-رده بندی برزی کاکتوس     2

1-3-خصوصیات گیاهشناسی و اكولوژیكی    3

1-4- اهمیت ویژه پیوندزدن در کاکتوسها 4

1-5-موارد استفاده از گیاه کاکتوس     4

1-6-خاک و عناصر غذایی مورد نیاز  5

1-6-1-خاک    5

1-6-2-ویژگی های فیزیکی    6

1-6-3-ویژگیهای شیمیایی    8

1-6-3-1-اسیدیته محیط    8

1-6-3-2-نمکهای محلول   10

1-6-3-3-عناصر غذایی    10

1-7-اجزای تشکیل دهنده بسترکشت    11

1-7-1- زغال   11

1-7-2پیت ماس(peat mass)  11

1-7-3- پرلیت    12

1-7-4-کوکوپیت (الیاف نارگیل)  13

1-7-6-ماسه  14

1-7-7-ورمی کمپوست    15

1-7-8-رس     16

1-7-9-خاک برگ    17

1-8-بررسی فعالیت های زیستی    18

1-8-1-گونه های فعال اکسیژن(ROS)    18

1-8-1-1-تنش اکسیداتیو در گیاهان و عوامل ایجاد کننده آن   19

1-8-1-2-سیستم های آنتی اکسیدانی آنزیمی    20

1-8-1-3-سیستم های آنتی اکسیدان غیر آنزیمی در گیاهان   20

1-8-2-ترکیبات فنلی    22

1-9-برخی از جنبه های کاربردی آنتی اکسیدان های گیاهی    22

مروری بر پژوهشهای پیشین   25

2-1-مطالعات انجام شده در زمینه اثر بستر کشت بر رشد اندام زمینی واندام هوایی    26

2-2-مطالعات انجام شده در زمینه اثر بستر کشت بر میزان ترکیبات بیوشیمیایی گیاهان   27

2-3-مطالعات انجام شده در زمینه کار میکروبی    31

اهداف پژوهش:  32

3-1-مکان آزمایش     34

3-2-تهیه محیط کشت های مختلف برای کاشت برزی کاکتوس     34

3-3-گونه مورد مطالعه  35

3-4- شرح کلی آزمایش     35

3-5- دمای محیط آزمایش     36

3-6- نور محیط آزمایش     36

3-7- آزمایش های تاثیر بستر کشت بر رشد اندام زمینی واندام هوایی برزی کاکتوس     36

3-8-آزمایش های اثر بسترکشت بر مقدار كلروفیل وكاروتنوئید برزی کاکتوس     37

3-8-1-مواد و محلول های  مورد نیاز  37

3-8-2-اندازه گیری كلروفیل و كاروتنوئید   37

3-9-آزمایشهای اثر بستر کشت بر مقدار آنتوسیانین   38

3-9-1-مواد و محلولهای مورد نیاز  38

3-9-2-روش آزمایش     38

3-10-  آزمایش های اثر بستر کشت بر مقدار اسیدآمینه پرولین در اندام هوایی برزی کاکتوس     38

3-10-1-مواد و محلول های مورد نیاز  38

3-10-2- تهیه  محلول نین هیدرین   39

3-10-3- روش آزمایش     39

3-11- بررسی اثر بستر کشت بر مقدار قندهای محلول در اندام هوایی برزی کاکتوس     40

3-11-1- مواد و محلولهای مورد نیاز  40

3-11-2- تهیه معرف مس  قلیایی    40

3-11-3- تهیه محلول آرسنومولیبدات    40

3-11-4- روش آزمایش     41

3-12- آزمایش اثر بستر کشت بر میزان ترکیبات فنلی کل (Total phenolics)  42

3-12-1- مواد و محلول های مورد نیاز  42

3-12-2- روش آزمایش     42

3-12-3- تهیه محلول استاندارد  43

3-13-آزمایش اثر بستر کشت بر پتانسیل آنتی اکسیدانی بااستفاده از روش DPPH    43

3-13-1- مواد و محلول های مورد نیاز  44

3-13-2- روش آزمایش     44

3-13-3- تهیه محلول استاندارد  45

3-14-بررسی خاصیت ضد میکروبی اندام هوایی کاکتوس برزیکاکتوس طی روش های متفاوت    45

3-14-1-فهرست وسایل مورد استفاده شده برای کار میکروبی    46

3-14-2-فهرست مواد استفاده شده برای کار ضد میکروبی    47

3-14-3-تهیه محیط کشت میکروبی    47

3-14-4-کشت 24 ساعته  48

استاندارد نیم مک فارلند   48

3-14-5-تهیه عصاره آبی    49

3-14-6-تهیه عصاره هیدروالکلی    49

3-14-7-سنجش انتشار دیسک   Disc diffusion   50

3-14-8-انتقال میکروب به محیط کشت    51

3-14-9-آمادهسازی دیسکهای حاوی عصاره گیاهی    51

3-14-10-نحوه خواندن و گزارش کردن   52

تجزیه و تحلیل آماری داده ها 53

4-1-نتایج اثر بسترهای کشت مختلف بر اندام هوایی برزیکاکتوس     55

4-1-1-اثر بسترکشتهای مختلف بر طول ساقه  56

4-1-2-اثر بسترکشتهای مختلف بر وزن تر ساقه  56

4-1-3-اثر بسترکشتهای مختلف بر وزن خشک ساقه  56

4-1-4-اثر بسترکشتهای مختلف بر وزن اشباع ساقه  56

4-2-نتایج اثر محیطهای کشت مختلف بر اندام زمینی برزیکاکتوس     57

4-2-1-اثر بسترکشتهای مختلف بر تعداد ریشه  57

4-2-2-اثر بسترکشتهای مختلف بر طول ریشه  57

4-2-3-اثر بسترکشتهای مختلف بر وزن تر ریشه  58

4-2-4-اثر بسترکشتهای مختلف بر وزن خشک ریشه  58

4-2-5-اثر بسترکشتهای مختلف بر وزن اشباع ریشه  58

4-3-نتایج بررسی اثر محیط کشت های مختلف بر میزان کلروفیل و کارتنوئید برزی کاکتوس     59

4-4- نتایج بررسی اثر محیط کشت های مختلف بر میزان آنتوسیانین   61

4-5-نتایج بررسی اثر بسترکشت های مختلف بر میزان پرولین   62

4-6-نتایج بررسی اثر بسترکشت های مختلف بر میزان قندهای محلول   63

4-7-نتایج بررسی اثر بسترکشت های مختلف بر میزان ترکیبات فنلی کل   64

4-8-نتایج بررسی اثر بسترکشت های مختلف بر میزان پتانسیل آنتی اکسیدانی با بهره گرفتن از روش DPPH    65

4-9-نتایج بررسی اثر بسترکشت های مختلف بر میزان درصد مهار رادیکال‌های DPPH    66

4-10-اندازه گیری فعالیت ضدمیکروبی    67

4-10-1-روش انتشار دیسک     67

4-10-2-میکروب E.coli 68

4-10-3-میکروب Staphylococcus aureus  69

5-1-بررسی اثر بسترهای کشت مختلف براندام هوایی برزی کاکتوس     71

5-2-بررسی اثر بسترهای کشت مختلف براندام زمینی برزی کاکتوس     71

5-3-بررسی اثر بسترهای کشت مختلف بر میزان کلروفیل ، کارتنوئید و آنتوسیانین برزیکاکتوس     71

5-4-بررسی اثر بسترهای کشت مختلف بر میزان پرولین و قند برزی کاکتوس     72

5-5-بررسی میزان ترکیبات فنلی کل  (Total phenolics برزی کاکتوس     73

5-6-بررسی پتانسیل آنتی اکسیدانی نمونه های گیاهی با بهره گرفتن از روش DPPH    73

5-7-بررسی خاصیت ضد میکروبی اندام هوایی برزی کاکتوس با روش های متفاوت    74

پیشنهادات پژوهشی آینده  75

فهرست منابع و مآخذ   76

 

 

 

 

فهرست جدول ها

 

 

 

جدول (1-1) فراهمی عناصر با   pHدر محیط کشت بر پایه پیت تغییر می کند. 9

جدول(1-2)آنالیز کود ورمی کمپوست گیلدا 16

جدول(1-3) تاثیر کلی ذرات اجزای خاک بر بعضی از خصوصیات و رفتار خاک ها 17

جدول (4-1) مقایسه میانگین اثر بسترهای کشت مختلف بر اندام هوایی برزیکاکتوس… 55

جدول(4-2) مقایسه میانگین اثر محیطهای کشت مختلف بر اندام زمینی برزیکاکتوس… 57

جدول(4-3) نتایج مربوط به هالهی عدم رشد(mm) بر میکروب E.coli 68

جدول(4-4)  نتایج مربوط به هالهی عدم رشد(mm) برمیکروب StaPHylococcus aureus. 69

 

فهرست نمودارها

 

 

نمودار(4-1) میزان کلروفیل در بسترکشتهای متفاوت   58

نمودار (4-2 ) میزان کارتنوئید در محیط کشتهای متفاوت   59

نمودار ( 4-3) میزان آنتو سیانین در محیط کشتهای متفاوت را نشان میدهد. 60

نمودار(4-4) اثر بستر کشت بر مقدار پرولین   61

خرید اینترنتی فایل متن کامل :

 

 پایان نامه و مقاله

 

نمودار(4-5) اثر بسترکشت های مختلف بر میزان قندهای محلول استخراج شده ازاندام هوایی   62

نمودار(4-6) میزان ترکیبات فنلی کل   63

نمودار (4-7) پتانسیل آنتی اکسیدانی نمونه های برزی کاکتوس    64

نمودار (4-8) اثر بسترکشت های مختلف بر میزان درصد مهار رادیکال‌های DPPH   65

-1-برزی کاکتوس

 

کاکتوس از واژه یونانی آن(kaktos) به معنای گیاه خار­دار یا سوزش­دار گرفته شده است. همگی دارای شیرابه و مقدار فراوانی رطوبت را در خود نگاه می­دارند و در شرایط سخت و نامساعد رشد می­ کنند.کاکتوس­ها به سبب نداشتن برگ، کار اصلی برگ یعنی فتوسنتز و غذاسازی، تعریق و تعرق را به­وسیله ساقه­های خود که بند­بند، نیمه­گوشتی ودارای سبزینه اند، انجام می­دهند. خارها در رنگ­های گوناگون مسئولیت نگاه­داشت و حفاظت گیاه را بر عهده دارند. کاکتوس­ها از گروه گیاهان گوشتی  و از رده دولپه­ایهای جدا گلبرگ که سردسته تیره ویژه ای به نامCactaceae) ) می­باشند و با تیره­های دیگر دولپه­ایها، تفاوت­های کلی دارند. زیرا ساقه این گیاهان بسیار ضخیم و از حالت استوانه خارج و برگها نیز شکل اصلی خود را از دست داده­اند و به صورت خارها و تیغهای کوچکی در نقاط گوناگون در آمده­اند.

زادگاه و رویشگاه آنها قاره امریکا است و پس از رده ارکیده ها، بزرگترین تیره گیاهان را پدید آورده اند. در اندازه و شکلهای گوناگون دیده می شوند (مطلق زاده، 1388).

 

1-2-رده بندی برزی کاکتوس

 

رده بندی  برزی کاکتوس(مطلق زاده ، 1388)

تیره Cactaceae
زیر تیره Cactoideae
طایفه Cereeae
زیر طایفه Echinopsidinae
جنس Borzicactus
گونه B. aurantiacus

 

 

1-3-خصوصیات گیاهشناسی و اكولوژیكی

 

از نظر گیاه‌شناسی هر گیاه وابسته به خانواده کاکتاسه، باید تمام پنج خصوصیت زیر را دارا باشند:

۱. آرئول‌ها یا بالشتک‌های خار، بطور ثابت در تمام اعضاء وجود دارند. به جزء در تعداد کمی، آرئول دارای خارها یا موهای خار مانند ظریف به نام گلوشید و یا هر دو است.

۲. تمام کاکتوس‌ها چندساله هستند.

۳. میوه آنها سته تک خانه است.

۴. همگی دولپه هستند.

۵. گلبرگ‌های گل، در بالای تخمدان ظاهر می‌شوند.

برزی­کاکتوس گونه ­ای از کاکتوس­های ستونی اغلب مستقیم است که عضوی از خانواده  Cleistocactus  محسوب می شود و نام آن از نام پروفسور گیاه شناس (A. Borzi) در سال ۱۹۰۹ که کاشف این کاکتوس در باغ گیاه شناسی پالرمو (palermo) در سیسیلی (sicily) بود گرفته شده است. زیستگاه این کاکتوس پهنه های بولیوی، اکوادر و پرو بوده و تا ارتفاعات ۳۰۰۰ متر نیز گسترش دارند.

ساختاری همانند سرئوس­ها داشته، ساقه­ی مستقیم و یا نیمه مستقیم آنها گاه دارای شاخه­های فرعی است. قطر آنها ۲ تا ۸ سانتیمتر و درازای آنها به ۱ تا ۲ متر می رسد، پوشش سبز رنگ درخشان، زیبایی بخش بدنه آنها بوده 8 تا ۱۶ شیار مستقیم در اطراف بدنه­ی اصلی و رشد کم و بیش ناموزون آن را به حالت آویز در می­آورد و ویژگی دیگری به این جنس می بخشد. در سطح ساقه­­ی آنها بریدگی و شکاف V شکل در موقعیت زیرین هر آرئول وجود دارد. آرئول ها، کروی با پرزهای سفید رنگ و ۸  تا ۱۵ خار شعاعی و ۳ تا ۴ خارهای مرکزی هستند. درازای خارهای شعاعی ۱ سانتیمتر است که به هم فشرده­اند و درازای خارهای مرکزی ۱ تا ۵ سانتیمتر و به شکل راست و مستقیم دیده می شوند. رنگ خارها قهوه­ای متمایل به سیاه و در برخی گونه­ ها زرد مایل به کرم می­باشد.

گل­های برزی کاکتوس لوله­ای شکل با گلبرگ­هایی نیمه­باز به دارازای ۴ تا ۸ سانتیمتر که در رنگ­های سرخ و بنفش و در تابستان نمایان می شوند. میوه ها، کروی به قطر ۱ تا ۲ سانتیمتر در رنگ های سبز و سفید با پرزهای قهوه­ای در سطح دیده می­شوند.

آموخته­ها و پژوهش­ها نشان داده که برزی­کاکتوس­ها همواره یکی از بهترین پایه­ها برای سرعت رشد­ هستند. هر­گاه پیوند­های دیر رشدی مانند نئوپرتریا (Neoporteria) و اوبلمانیا (Uebelmannia) روی پایه­ های برزی پیوند زده شوند به تندی رشد می نمایند، برزی کاکتوس­ها سرعت رشد را افزایش خواهند داد.

 


 
موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...